środa, 26 listopada 2014

Ryż z duszonymi warzywami i zieloną soczewicą



Bardzo szybkie w przygotowaniu, bogate w białko roślinne danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Do jego przyrządzenia można użyć dowolnych warzyw - naprawdę wszystkie się sprawdzą, więc to dobry sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegających resztek ;)


Składniki (1 porcja):
  • 50g brązowego ryżu
  • 2 łyżki (ok. 35g) zielonej soczewicy (może być czerwona)
  • 1/3 średniej cukinii
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół korzenia pietruszki
  • 1/3 żółtej papryki
  • kilka różyczek brokułów
  • ¼ cebuli
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • dowolna zielenina (u mnie natka selera)
  • dowolne przyprawy (użyłam ok. łyżeczki curry, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, ¼ ostrej, sól i pieprz)

Wykonanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni podgrzać wodę (ok. 1 szklanki) i dodać do niej przecier, soczewicę oraz pokrojone twardsze warzywa (pietruszkę, seler naciowy i cebulę). Po ok. 5 minutach dodać brokuły i paprykę i gdy wstępnie zmiękną dołożyć pokrojoną cukinię – całość dusić do miękkości. Pod koniec dodać olej, przyprawy oraz natkę (można użyć suszonego koperku lub pietruszki).  Po chwili dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać (przed dodaniem ryżu woda powinna w większości odparować, a to co pozostanie wchłonie ryż).

Wartość odżywcza:
508kcal
Białko: 20g
Węglowodany: 82,1g
Tłuszcz: 13,4g

2 komentarze:

  1. Ja osobiście wybrałabym trochę inny zestaw warzyw, ale ogólnie to uwielbiam tego typu dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to moja cukinia tak uroczo wygląda z tego ryżu? Cuuuudo <3 Kocham ryż z warzywami, choć czasami ryżu nie profanuje i same warzywka jem :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...